Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- 3-4 paket laksa beras
- *Bahan kuah laksa*
- 1 kg ikan kembung
- 3-4 ulas asam keping
- 1-2 labu bawang besar
- 7-10 ulas bawang merah
- 5-6 ulas bawang putih
- 10-12 sudu makan cili giling
- 7-10 biji cili padi
- 3 cm belacan (jika suka)
- segenggam daun kesum
- 2 batang bunga kantan
- garam secukup rasa
- *Bahan ulam laksa*
- 4-5 biji telur rebus - dibelah dua
- 2 biji cili merah - dihiris
- 1/2 labu bawang besar - dihiris
- 5-6 biji cili padi - dihiris
- 1/2 biji nanas - dihiris
- 1 batang lobak merah
- 1 batang timun - dihiris memanjang
- 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
- 4-5 helai daun salad - dihiris
- 1 ikat daun selum
- *Bahan opsyenal*
- petis udang (untuk menambah perisa)
Cara-cara
- *Laksa* Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam. Kemudian direbus sampai lembut. Laksa ditoskan dan diketepikan. (jika menggunakan laksa kering) - Jika laksa basah dikukus atau dicelur.
- Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi.
- Ikan rebus diasingkan tulang lalu dikisar. Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi. Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga.
- Kisarkan bawang merah, bawang putih, Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi. Kemudian, panaskan periuk.
- Masukkan cili giling dan belacan. Lalu masukkan asam keping.
- Masukkan daun kesum dan bunga kantan.
- Kacau perlahan-lahan. Masak hingga mendidih. Bubuhkan garam secukup rasa. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya. Untuk menambah perisa tambah petis, mengikut citarasa masing-masing.
Selamat mencuba dan sila beri maklumbalas pada catatan jika anda ada cadangan yang ingin dikongsi bersama.
Terima kasih.
No comments:
Post a Comment