Wednesday, February 16, 2011

Bihun Goreng



Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

  • 1 paket bihun
  • *Bahan-bahan*
  • 15 ekor udang basah sedehana besar
  • 3 ekor sotong basah sederhana besar
  • 50gm udang kering
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 sudu makan cili giling
  • 1 paket perencah bihun goreng
  • 3 tangkai sayur sawi
  • 2 biji tahu putih
  • 1 paket bebola ikan
  • 2 papan fish cake
  • 2 sudu kicap manis
  • garam secukup rasa
  • *Bahan menggoreng*
  • 1 cawan minyak masak (ikut keperluan)
  • *Bahan hiasan*
  • 2 biji cili merah - dihiris
  • 2 tangkai daun sup - dimayang
  • 2 tangkai daun bawang - dimayang
  • 3 biji limau nipis - dibelah ikut kesesuian
  • *Bahan opsyenal*
  • 5 biji telur (goreng mata kerbau)

Cara-cara

  1. Bihun direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam lebih awal. 
  2. Udang disiang (buang kepala), sotong dibersihkan dan dipotong rentas.
  3. Sayur sawi dibasuh dan dipotong mengikut kesesuaian. 
  4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, udang kering bersama cili giling untuk ditumis.
  5. Tahu putih dipotong dadu dan digoreng terlebih dahulu.
  6. Bebola ikan dibelah dua dan fish cake dipotong dadu.
  7. Panaskan minyak dan masukkan udang dan sotong. Setelah udang dan sotong hampir masak, masukkan bahan-bahan kisar bersama perencah bihun goreng. Setelah cili pecah minyak, masukkan bebola ikan beserta fish cake dan tahu yang telah digoreng. Masukkan sayur sawi dan setelah layu masukkan bihun yang telah direndam. Masukkan kicap manis mengikut citarasa. Tambah garam secukup rasa. Gaul hingga masak.
  8. Angkat dan hias dengan bahan-bahan hiasan mengikut creativiti masing-masing.

Selamat mencuba dan sila beri maklumbalas pada catatan jika anda ada cadangan yang ingin dikongsi bersama.

Terima kasih.


2 comments: